Често задавани въпроси

Фотоволтаичните панели се различават по няколко критерия: дебелина на материaла, от който са направени – дебелослойни и тънкослойни, и вида на полупроводниковия материал или на кристалната структура, изграждащи фотоволтаичния модул, като това ги разделя на монокристални, поликристални и тънкослойни. Разликата във физическите параметри на фотоволтаичните модули води до разлика в ефективността и коефициента на полезно действие на самите модули, а от своя страна това допринася за ефективността на цялата фотоволтаична система.

Монокристалните панели са с най-висока ефективност от трите вида. Тяхната ефективност достига 24-25%, като в повечето масови панели е 17-18%. Поликристалните са следващите по ефективност, като там средно е 16-17%, а най-много достига около 20-21%. Тънкослойните от своя страна са най-малко ефективни, като са и с доста по-различни показатели като напрежение и ток от останалите.

НО, важно е да знаете, че в реални условия, когато на панела е упомената някъква определена мощност, то тя ще бъде достигната от панела.

100Wp монокристален панел, не е по-добър от 100Wp поликристален панел. И двата панела, ако са изправни и с добро качество, ще отдават една и съща мощност!

Масова заблуда е, че панелите работят по 12 часа на ден на максимална мощност. Слънцегреенето може да е толкова, дори повече, но в повечето случаи, то не е оптимално разположено спрямо панела.

Какво означава “пълно работно време”? Това означава, че сборът от цялото слънцегреене, е равен на работата на панела на пълна мощност за определените часове.

Пълно работното време по часове за България средно е:

Лято – 6-6,5 часа пълно работно време на ден

Зима – 2-2,5 часа пълно работно време на ден

Това означава, че ако имаме 100Wp панел, в летен ден ще произведе средно 600-650W, а в зимен ден 200-250W. НО това е само при положение, че денят е слънчев. Ако имаме облачност, то тогава тези данни се понижават значително.

Мощността на соларният контролер се определя най-вече от зарядният ток на фотоволтаичния панел. Ако например сте избрали или имате фотоволтаичен панел с мощност 100Wp, то той отдава максимален заряден ток от 5.3А което значи, че всеки контролер с мощност над тази е подходящ за този панел. По-големите контролер(20А или 30А) нямат проблем да работят с малки панели. Препоръчваме, ако смятате да увеличавате системата след време, да си вземете по-мощен контролер още в началото за да не се налага да го сменяте след това.

Друг фактор, по който да изберете соларния контролер, е според мощността на изхода за товара. Тя винаги е същата каквато и зарядната мощност. Ако ще използвате изхода за товари с по-голяма мощност от тази която Ви е необходима за фотоволтаичния панел, то трябва да го вземете в предвид и да закупите контролер с по-голяма мощност.

Доставката се извършва за 24 часа, като поръчки приети в нашата система след 13:30 часа, се обработват и изпращат на следващия ден.

Ако случайно сме изчерпали продукта който желаете да закупите, ние ще се свържем с Вас, за да уточним за колко време ще стане доставката.

Всяка една пратка се изпраща с опция преглед и тест, което Ви дава възможност да прегледате пратката и да я тествате до 15 мин.

Ако я върнете поради някаква причина различна от това че продуктът е повреден или объркан, то Вие заплащате транспота и в двете посоки.

Ако грешката е наша, заменяме продукта за наша сметка.

Въпреки това имате правото да върнете продукта в 7 дневен срок от закупуването му, като трябва да няма никакви следи от употреба и да запазите опаковката.

Политика за връщане на стока.

Можете да откажете или промените поръчката си до 16:30 на деня в който сте я направили, иначе тя автоматично ще бъде изпратена.

Ако сте я направили след 16:00, то тогава до 16:30 на следващия ден.

Стандартно изпращаме пратките си с Еконт Експрес.

Ако имате предпочитания за някои други куриери, то моля да ни оставите коментар в поръчката или да се свържете с нас.

Всеки продукт е с различна гаранция, като най-често те са:

Фотоволтаични панели – 10 години

Акумулатори – 2 години

Конролери – 2 или 5 години

Инвертори – 2 или 5 години

Соларни помпи – 1 година

Когато някой от продуктите, който сте закупили, покаже дефект в гаранционния си срок, то Вие ни го изпращате обратно с гаранционната карта.

Ние имаме срок от 20 работни дни в които да го ремнтираме или ако не успеем да го ремонтираме да го заменим с нов.

Ако не можем нито да го ремонтираме, нито да го заменим, то тогава Ви се възстановява сумата за покупката на продукта.

Политика за връщане на стока.